Home :: 50 jaar Mathmos lavalampen

50 jaar Mathmos lavalampen


Mathmos lava lamps - History
Mathmos lava lamps - Timeline

Introductie

Edward Craven Walker ontdekt de Britse uitvinding van de eierwekker als basis voor zijn lavalamp. Hij besteedt jaren aan de verdere ontwikkeling van dit concept, wat heeft geleid tot de uitvinding van de eerste lavalamp ter wereld.

1963

Met kantoren in Londen en een werkplaats op een aanlegplaats in Poole, introduceerden Edward en zijn vrouw Christine de Astro lavalamp op de Britse markt. Ze reisden het land door met een oude postbus, ‘Smokey’ genaamd, om de lamp aan de man te brengen.

1964

De Astro werd in het assortiment van Selfridges en Habitat opgenomen en werd daarna opgevolgd door de Astro Mini (Astro Baby).

‘Je wordt verslaafd aan deze lamp... die altijd populair zal blijven. Hij vertolkt de cyclus van het leven. Hij groeit, valt uit elkaar en sterft en wordt daarna opnieuw herboren’.  Edward Craven Walker

1965 - 7

De lavalampen maken hun schermdebuut en verschijnen in twee afleveringen van Doctor Who en The Prisoner (een spionfictie-cultserie van de BBC).

1968

De lavalampen verschijnen op het podium met Linda en Paul McCartney's band, Wings. Linda McCartney hield van lavalampen en vergeleek ze vaak met ‘Een goudvis die nooit doodgaat’. Sir Paul McCartney wordt vaak met de lavalampen op het podium gezien, ter nagedachtenis aan Linda.

1969

Tijdens het hoogtepunt van Beatlemania koopt Ringo Starr een Astro in een winkel in Birkenhead, in de buurt van Liverpool.

1970

De Princess lavalamp wordt gelanceerd: een grote vloerlamp met een houten statiefvoet.

1971

David Bowie wordt gefotografeerd met een Astro Mini lavalamp in zijn opnamestudio.

De jaren 70s

Mathmos-lavalampen verschijnen in Are You Being Served, The Sweeney, Carry on Laughing, and The Good Life.

1980

Er wordt een op maat gemaakte lavalamp voor de hotelsuite-scène in Superman II ontworpen.

Eind van de jaren 80

Gedurende de jaren 80 raken de lavalampen uit de mode totdat de Craven-Walkers met de jonge ondernemers, Cressida Granger en David Mulley, gaan samenwerken.

Cressida werd zich bewust van hun mogelijkheden na ze op haar eigen kraam in Camden Market te hebben verkocht, waar Marc Almond een vaste koper was.

De jaren 90

Het assortiment werd gerestyled en aan een nieuwe generatie gepresenteerd, nadat de oorspronkelijke bedrijfsnaam Crestworth werd vervangen door Mathmos (naar de borrelende kracht in de sf-cultfilm in van de jaren 60: Barbarella). Dit leidde tot een tweede tijdperk van extreme populariteit, waarbij er wereldwijd miljoenen werden verkocht.

De jaren 90

Mathmos opent zijn Drury Lane-winkel die wordt bezocht door o.a. Sir Paul Smith, Yasmin en Simon le Bon.

Er verschijnen gigantische Mathmos lavalampen op de filmset van The Word van Channel 4. De lavalampen zijn ook te zien in TFI Friday en The Big Breakfast van Chris Evans.

De Lunar wordt gelanceerd. Dit vloermodel verschijnt in Absolutely Fabulous en The Graham Norton Show.

Eind van de jaren 90

Mathmos wordt opgenomen in de Fast Track 100-lijst als de derde snelst groeiende fabrikant van het Verenigd Koninkrijk en wint twee Queens Awards voor de export.

Het interne grafische ontwerpteam van Mathmos wint de prijs ‘Best Commercial Website’ bij de Yell Awards en de prijs ‘Best Multi-Media’ bij de Design Week Awards.

Mathmos verhuist naar hun hoofdkwartier in Old Street.

2000

Mathmos richt de Mathmos London Design Studio op en begint met het ontwerpen en produceren van een reeks bekroonde LED-producten ter aanvulling op het assortiment lavalampen.

De Fluidium wordt gelanceerd: een nieuwe lavalamp die door Ross Lovegrove is ontworpen. De Design Council omschrijft de Astro lavalamp als ‘Designklassieker’.

Edward Craven-Walker overlijdt helaas, nadat hij tot zijn dood bij Mathmos consultant op het gebied van mixen en formules is gebleven.

2001 - 6

Industrial Facility ontwerpt het interieur van de Old Street-showroom van Mathmos. Mathmos opent vervolgens een boetiek in Covent Garden, ontworpen door Carl Turner Architects.

Twee iconen van de swingende jaren zestig, de Mathmos lavalamp en The Beatles, bundelen hun krachten voor de ontwikkeling van een ​​gelimiteerde editie om het nieuwe album ‘The Beatles 'Love’ te vieren.

De Mathmos lavalampen zijn te zien in de muziekvideo van de hit ‘Handbags en Gladrags’ van Stereophonics.

2008 - 10

Mathmos Astro wordt opgenomen in de tentoonstelling 'Design Icons' van Harrods, die vervolgens verder reist naar het Design Museum.

Mathmos introduceert Fireflow: een door kaarsen aangedreven mini-lavalamp in de vorm van een raket en aangedreven door een enkel theelichtje.

Mathmos introduceert zowel de gigantische Monster lavalamp als de Smart Astro. Mathmos heeft patent aangevraagd op deze nieuwe werking van een lavalamp die kleurverandering, aanraakbediening en warmteregeling mogelijk maakt.

2013

Mathmos viert hun 50e verjaardag en die van de originele lavalamp. Tot op de dag van vandaag blijft de wasformule een strikt handelsgeheim.

Mathmos lanceert een gouden Astro lavalamp voor zijn 50e verjaardag met een handtekening van Christine Craven-Walker, naast een nieuwe Heritage collectie die is geïnspireerd door de kleuren en afwerkingen uit de jaren 60.

Tot op de dag van vandaag zijn er wereldwijd meer dan 4 miljoen lavalampen van Mathmos verkocht.


Persinformatie:

Neem contact op met pr@mathmos.com of 01202 620114 voor al uw persvragen.